Alexandra

Alexandra

Da din aripi si gaseste

luni, 1 martie 2010

1 Martie-Martisor!

Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii.
An de an sarbatoarea de 1 Martie ne readuce speranta si optimism. Din inclestarea frigului cu razele soarelui, a intunericului cu lumina, dupa ultimele zvarcoliri din zilele babelor, invinge viata, primavara, soarele.
Acest triumf al reinvierii si regenerarii nu putea fi invocat decat printr-
un Martisor pe care il daruim celor dragi la 'cap de primavara'.

Mărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, care apare în tradiţia romanilor şi a unor populaţii învecinate. Femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie ca semn al sosirii primaverii. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Legenda Martisorului

A fost odata ca niciodata, o vreme in care Soarele intruchipat intr-un barbat chipes obisnuia sa coboare pe pamant pentru a dansa hora in sate. Stiind care este noua pasiune a Soarelui, un dragon l-a urmarit si intr-una dintre aceste incursiuni pe pamant, l-a rapit si l-a aruncat intr-un beci, in castelul sau.
Pasarile au incetat sa cante iar copiii nu mai puteau sa rada, dar nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe dragon.
Intr-una dintre zile, un tanar curajos a decis sa coboare in beci si sa salveze Soarele. Majoritatea oamenilor l-au insotit, dandu-i tanarului din puterea lor, pentru a reusi sa invinga puternicul dragon.
Calatoria sa a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. La sfarsitul ultimului, tanarul a reusit sa gaseasca castelul dragonului, unde era intemnitat Soarele. Si a inceput lupta, care a durat zile pana cand dragonul a fost infrant.
Fara puteri si ranit, tanarul a eliberat Soarele, reusind sa faca fericiti pe toti cei care-si pusesera ultimele sperante in el. Natura a reinviat, oamenii au inceput sa zambeasca din nou, doar flacaul nu a mai apucat sa vada primavara venind. Sangele cald din ranile sale cadea pe zapada.
In timp ce zapada se topea, flori albe, numite ghiocei, mesageri ai primaverii, rasareau din pamantul destelenit. Cand ultimul strop de sange al tanarului s-a scurs pe zapada imaculata, a murit fericit ca viata sa a servit unui scop atat de nobil.
De atunci oamenii obisnuiesc sa impleteasca doi ciucuri: unul alb si altul rosu. La inceputul lunii martie, barbatii ofera aceasta amuleta, numita martisor, fetelor pe care le iubesc.
Culoarea rosie reprezinta dragostea pentru tot ceea ce e frumos si ramane simbolul sangelui bravului tanar. Albul simbolizeaza puritatea, sanatatea si ghiocelul, prima floare care apare primavara.
Semnificatia literara a martisorului este: micul martie. Un martie mai mic pe care sa-l purtam la piepturile noastre pentru ca iarna sa fie uitata si noul an sa inceapa.


Luna martie iti ofera posibilitatea de a vedea cine te apreciaza cu adevarat. Si o simpla felicitare este o modalitate de a-i arata persoanei de langa tine ca inseamna ceva special pentru tine. Luna martie este luna in care nu trebuie sa iti dispara zambetul de pe fata, in care sa radiezi frumusete si sa imparti acest sentiment de bine cu toata lumea din viata ta! Practic, luna martie reprezinta un nou inceput, un inceput al unui anotimp frumos, care iti poate oferi mult mai multe motive de bucurie, in ceea ce priveste frumusetea zilelor si a naturii care se trezeste la viata.

10 comentarii:

  1. have a beautiful and sunny spring!!! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  2. O primăvară plăcută îți doresc! Să ai parte de cât mai multe mărțișoare, nu contează sub ce formă, atâta timp cât îți vor încânta suflețelul:)

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc...asa ca pentru inceput de primavara...va doresc ce imi doresc si mie...o primavara placuta, plina de momente frumoase, multe bucurii si cat mai multe realizari!

    RăspundețiȘtergere
  4. hey...toate bune si tie si sa ai parte de noi inceputuri si realizari.

    RăspundețiȘtergere
  5. o primavara care sa-ti miroasa numai a fericire, iubire si caldura. Cu aroma proaspata de energie, ganduri bune si multe zambete. te pop ubyta :*>:D<

    RăspundețiȘtergere
  6. Din departari, pe aripi nestiute, purtat de un dulce si mirific dor, in cea mai minunata primavara se indereapta catre tine un MARTISOR.:*

    RăspundețiȘtergere
  7. O primăvară frumoasă cu cer veşnic senin, multă iubire şi fericire alături de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc din suflet pentru urare. M-a surprins intr-un mod placut. Iti doresc la fel si o primavara minunata care sa te faca sa te simti speciala.

    RăspundețiȘtergere
  9. Odata cu primavara sper ca sufletul sa-ti infloreasca ca un ghiocel... sa radieze ca un soare... sa ofere caldura si iubire... si, nu in ultimul rand, sa ramana mereu tanar. Un martisor mic si dulce pentru o fiinta deosebita!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa ai o primavara frumoasa ca tine scumpa mea si tot binele din lume!Te pupic dulce:*

    RăspundețiȘtergere