Alexandra

Alexandra

Da din aripi si gaseste

duminică, 22 noiembrie 2009

"Ca sa fii respectat, incepe prin a te respecta tu insuti"-Arghezi

Respectul este o atitudine, un sentiment de stima, de pretuire deosebita, fata de cineva sau ceva. Nevoia de respect reprezinta o caracteristica umana, care ajuta la definirea relatiilor personale si sociale, insa pentru a putea fi respectati, in primul rand trebuie sa ne respectam pe noi insine.
Pe de o parte, o persoana care nu se respecta pe sine, nu poate sau nu stie sa ii respecte pe ceilalti, astfel ca un om caruia ii lipseste respectul de sine se compara tot timpul cu persoanele din jurul sau, deoarece nu are incredere in propriile forte si valori. Respectul fata de sine se invata atunci cand parintii incep sa se manifeste fata de noi, fata de personalitatea noastra. Daca parintii ne pretuiesc si ne trateaza cu respect, avem tendinta de a adopta aceasta atitudine in ceea ce ne priveste pe noi insine, astfel, persoanele din jurul nostru, se vor comporta cu noi in aceiasi maniera in care noi ne tratam. Dostoievski spunea ca "respectandu-te pe tine insuti, impui respect celorlalti". Daca nu invatam respectul de sine de la parinti, putem noi insine sa ne autoeducam respectul fata de propria persoana, fiind astfel constienti de fortele si valorile noastre si chiar de unicitatea noastra ca om.
Pe de alta parte, exista si cazuri in care persoanele percep sentimentul valorii de sine, ca fiind mai mare sau mai mic decat este in realitate. Daca minimalizam sentimentul valorii de sine, vom ajunge sa ne consideram inferiori celorlalti si vom ajunge sa nu mai avem incredere in noi si in valorile noastre. Insa un simt prea inalt al propriei valori poate fi la fel de problematic, deoarece dand o atentie mai mare valorii personale, riscam sa devenim increzuti, sa avem o atitudine se superioritate fata de ceilalti, atitudine care nu isi are rostul.
Adevaratul simt al valorii se contruieste treptat, etapa cu etapa, cu mandrie fata de realizarile adevarate. John Milton spunea ca "Nimic nu este mai de pret decat respectul de sine, bazat pe ceea ce este just si corect". Prin urmare, respectul de sine este foarte important, deoarece este modul prin care putem ajunge sa fim respectati.

19 comentarii:

  1. excelent texul , m`a ajutat ... felicitari ...

    RăspundețiȘtergere
  2. f tare ..multumesc..pt tema:P

    RăspundețiȘtergere
  3. mersi mult m-a ajutat enorm textul ...foarte frumos...

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte tare e textu .Ma ajutat tare mult la lectii > Merci

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte frumos argumentat :) felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. da ma ajutat foarte mult acest comentariu...:)

    RăspundețiȘtergere
  7. multumesc.aveam nevoie sa aud sau sa citesc asa ceva.ma ajutat...pentru mine , sufletul meu..sper sa pot pune in aplicare ceia ce am invatat de aici

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc mult!! mi-a fost de mare ajutor acest eseu!! nota 10 autorului!!! ba nu,20!!!

    RăspundețiȘtergere