Alexandra

Alexandra

Da din aripi si gaseste

luni, 26 aprilie 2010

Invidia!

"Se pare ca invidiem, mai mult decat pe altii, pe aceia care se ridica prin singura putere a aripilor lor si se despart de cusca in care ceilalti raman inchisi."
Francesco Petrarca
"Invidia nu se poate ascunde. Ea acuza si judeca fara dovezi, ea mareste defectele, ea are denumiri enorme pentru cele mai mici greseli, iar graiul ei este plin de exagerari si de ofense."
Luc de Clapiers
Pana unde poate duce invidia?
Din cand in cand, fiecare dintre noi are momente de invidie, iar frecventa intrebare este "De ce ar fi el/ea mai presus decat mine?" . Psihologii spun ca invidia este o emotie intensa si extrem de dureroasa-simti o strangere in zona pieptului, respiratia devine suieratoare, iar sangele parca nu mai reuseste sa-ti irige fata, care devine palida. Invidia apare atunci cand, involuntar sau nu, ne raportam propria persoana la cei din jur si constatam ca ei au ceva ce noua ne lipseste.
Invidia este o emotie care implica mai mult sentimente negative, iar atunci cand ne scapa de sub control tinde sa se manifeste sub forma lacomiei, a urii, a antipatiei sau chiar a maniei. Uneori invidia este ascunsa, insa alteori este evidenta si poate avea consecinte dezastruoase.
De exemplu, cercetatorii de la o universitate canadiana au descoperit ca femeile constientizeaza mai mult decat barbatii atractivitatea celorlalte femei, o percep ca pe un real pericol, se simt amenintate si astfel isi face loc invidia.
Oamenii invidiaza o persoana care reuseste sa devina sau sa obtina ceea ce noi ne dorim. Exista si persoane care au tendinta de a invidia tot ce misca sub soare.
De multe ori tanjim la ceea ce are celalalt. Psihologii spun ca atunci cand simtim ca invidia isi face loc, ar trebui sa actionam in consecinta si sa invatam sa ne temperam sentimentele negative de invidie. Este bine sa purtam o discutie cu noi insine pentru a ne da seama de ce ne comportam astfel si pentru a vedea care sunt adevaratele cauze ale comportamentului nostru, sa vedem ce anume ne nemultumeste, ce nu ne convine, ce se poate schimba si ce nu, ce putem face concret in aceasta privinta. Este bine sa realizam ce anume ne motiveaza pentru a avea succes si ce trebuie sa facem ca sa ne atingem scopurile.
Dar invidia are si latura sa pozitiva si poate actiona ca un stimulent al dezvoltarii personale. Se poate intampla ca la un momendat sa fim nemultumiti de intorsatura pe care au luat-o anumite lucruri in viata noastra. Ne uitam cu invidie la cei din apropierea noastra care s-au ridicat atunci cand noi ne-am impiedicat si nu am reusit sa mergem mai departe, care au reusit sa izbandeasca acolo unde noi am esuat. Daca suntem capabili sa privim la ce au realizat cei din jurul nostru prin prisma a ceea ce am putea si noi realiza in viitor si sa percepem faptele lor drept surse de inspiratie si lectii de viata, atunci da...invidia ne poate ajuta, ducand la automotivare!
Dar ce te faci atunci cand nu vrei sa recunosti ca esti o persoana invidioasa si lasi acest sentiment sa te domine? Cand reusesti sa strici o relatie de prietenie foarte frumoasa, care dureaza de ani de zile, din simplu fapt ca ai ajuns sa iti invidiezi prietena si orgoliul nu te lasa sa iti ceri nici macar scuze? E trist!

16 comentarii:

  1. Trist puțin spus. Invidia și comportamentul așa zișilor vampiri emoționali, cred că sunt în top5 a lucrurilor pe care pur și simplu le detest. Nu le înțeleg logica. Până unde duce invidia? you have no idea :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Invidia este o slabiciune voluntara a omului.E o lasitate si o eticheta pusa adesea cand o alta persoana e in viziunea noastra mai superioara.Insa asta e doar o iluzie "nervoasa" a constientului care in loc sa indemne "fii tu!esti si tu superior in coconul tau de vise",mai degraba indeamna fiinta umana sa se lase rapus de rautati si de injurii.
    Dupa parerea mea, invidia e un produs al lasitatii!
    Interesanta creatie.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc...dupa cum am spus, eu cred ca invidia poate avea si parti pozitive, dar din pacate de ele mai multe ori, are doar parti negative

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar cu invidia de sine cum sta treaba? Sa ne invidiem singuri, sa invidiem ce avem.E doar o lauda de sine sau o simpla revolutie de egoism si de pastrare a ceea ce avem si a ceea ce suntem?

    RăspundețiȘtergere
  5. invidia este data de lipsa de motivatie ...ea este ura lipsita de discernamant...omul isi ascunde rautatea, dar invidia o demasca...invidia poate cauza un rau personal celui stapanit de ea, deoarece roade sufletul celui invidios.

    RăspundețiȘtergere
  6. Invidia...asa cum apare si in postarea ta eu cred ca fiecare avem un strop de invidie in noi...de la natura...important e sa stim cum sa facem sa nu alimentam aceasta invidie si "stropul" de invidie pe care il avem fiecare sa il facem in asa fel incat sa fie constructiv pentru noi insine si nu distructiv celor din jur.
    Cred ca in final..totul tine de fiecare in parte...de modul de a gandi si de autocontrol...
    E foarte trist cand intr-o relatie de prietenie apare invidia...si de cele mai multe ori in momentul in care iti dai seama te intrebi daca acea persoana ti-a fost vreodata prieten/a cu adevarat din moment ce te invidiaza...

    RăspundețiȘtergere
  7. sincer nu stiu. daca chiar asta e cel mai bine. poate ca nu e. nu stiu foarte bine ce sa fac. pentru ca ma gandesc sa nu fortez lucrurile. poate inca se gandeste.poate chiar nu e sigur de ce alegere sa faca. nu am de unde sa stiu nimic. nu vreau sa il intreb si sa il fortez sa imi raspunda si sa il pierd definitiv pe urma. nu stiu . probabil ca o sa las lucrurile asa. da il simt tot mai distant pe zi ce trece. mai tot timpul ocupat,chiar si pt cateva sec nenorocite.in care simt nevoie sa ii aud vocea. in ultima vreme numai imi raspunde la telefon..sau la mesaje. decat asa cateodata . nu stiu :| chiar nu stiu . stii cum e chestia aia cu "sfarsitul nu se programeaza el se simte" eh de cateva zile asa ma simt eu . ca si cum totul o sa se termine in curand.

    RăspundețiȘtergere
  8. pfuiii...nu stiu ce sa zic...e adevarata si vorba aia doar ca eu ma gandeam la tine...pentru ca tu te gandesti doar la el, sa nu il fortezi pe el si sa nu il incoltesti, dar cu tine cum ramane?nu poti sa ramai si sa stai sa astepti raspunsul care nu mai vine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu pot spune ca am atins suta de ani si ca le-am vazut pe toate, insa nu am intalnit pana acum invidie "pozitiva". Am intalnit doar acea invidie care urateste sufletele, le ofileste frumusetea si le indeparteaza.
    Nu am intalnit-o peste tot. Sunt persoane care stiu sa-si pastreze prospetimea si puritatea sufleteasca. Daca intalnesti un astfel de om, e bine sa il pretuiesti si sa il tii aproape, decat sa fii inconjurata de 10 "prieteni" cu sufletul corupt de invidie si rautate.

    RăspundețiȘtergere
  10. cred ca exista invidie pozitiva si pentru faptul ca am mai citit prin cartii si pe la tot felul de sondaje facute de diferiti cercatatori sau psihologi si cred pentru ca am intalnit un astfel de caz...am o prietena foarte buna care e asa...e putin invidioasa pe cei care reusesc si astfel, din ceea ce ceilalti fac, ea incearca sa aplice la ea ca sa poata si ea reusi in ceea ce isi propune

    RăspundețiȘtergere
  11. Am intalnit si eu astfel de persoane, dar nu as spune ca le caracterizeaza invidia pozitiva, indiferent de ceea ce spun cercetatorii. Daca tu ti-ai cumparat o pereche de pantofi de culoare galben cu stelute mov pe tocuri, a doua sau a treia zi, sigur va avea si ea o pereche identica. Exemplul e stupid dar voiam sa subliniez ambitia persoanei de a avea un lucru pe care il ai si tu.
    Scuze daca nu sunt prea coerenta, sunt o idee cam obosita.

    RăspundețiȘtergere
  12. stiu. doar ca ma gandesc ca as putea sa il pierd definitiv. as putea sa nu am nici makr ce am acum..sansa asta de a fi cu el.doar asa cand ne vdm. nu stiu. deci ma simt fara puteri. fara sa pot sa fac nimic. ma simt inutila. numai inteleg nimic. cnv mi.a zis ca dak nu risc nu castig nimic. cnv mi.a zis ca sa il fortzez sa imi dea un raspuns..

    dar eu ma gandeam sa ii zic pur si simplu ce simt..si sa il intreb dak s.a gandit nu trebuie sa imi dea un raspuns dak nu vrea :-??

    RăspundețiȘtergere
  13. eu te inteleg...da acuma scuza-ma ca o sa folosesc expresia asta...da te multumesti cu niste "firmituri" pe care ti le ofera el asa din cand in cand? gandeste-te ca esti inca tanara si ar trebui sa fii plina de viata, dar iubirea asta suge toata viata si toate fortele din tine...vorba ca daca nu risti nu castigi e foarte adevarata, doar ca nu tot timpul, dupa ce ai riscat ai si castigat, de multe ori se intampla sa apara castigul mai tarziu...oricum trebuie sa vorbesti cu el, nu sa il fortezi, ci doar sa ii spui ce simti tu si ce ti-ai dori tu si sa il intrebi ce parere are si el despre asta, dar daca continua sa o lalaie, parerea mea ar fi ca nu are rost...pentru ca in principal tu trebuie sa te gandesti la tine, tu esti pe primul loc

    RăspundețiȘtergere
  14. Da,foarte interesant subiect,felicitări,chiar e ceva pe seama căruia să discuţi.Şi eu sunt o persoană cam invidioasă,nu mereu,uneori.Sigur,e pe baza frustrărilor mele.Dar,am învăţat totuşi că invidia nu aduce nimic bun.Cum încerc să lupt?Păi,mă gândesc totuşi la ceea ce am şi-mi dau seama că ar trebui să mă liniştesc.De asemenea,încerc să felicit persoana respectivă pentru ce-a obţinut,autodetermindu-mă să-mi schimb starea.

    RăspundețiȘtergere
  15. Invidia este un vultur ce sfâşie fără încetare pe cel care îl adăposteşte la sânul lui.

    RăspundețiȘtergere
  16. din punctul meu de vedere există două feluri de invidie, cea pozitivă şi cea negativă. cea pozitivă e atunci când îl invidiezi sau o invidiez pentru talentul la ceva, pentru aptitudini, şi incerci să ajungi şi tu la fel. mai degrabă e motivaţie...dar mai e şi invidia aia, ascunsă, în secret, eventual te mai şi apuci să faci rău...ce oameni, Dumnezeule, ce oameni...de ce să-l invidiezi pe celălalt când tu la rândul tău eşti unic?eh...

    RăspundețiȘtergere