Alexandra

Alexandra

Da din aripi si gaseste

miercuri, 24 februarie 2010

Dragobete!

Acum mult timp, aceasta sarbatoare era considerata un prilej pentru a-ti afisa dragostea in fata comunitatii.
In vremurile de azi, multi au auzit de aceasta sarbatoare abia dupa ce au inceput sa sarbatoreasca Valentine's Day, dar aceasta sarbatoare ramane intr-un fel necunoscuta pentru multi dintre noi. Dragobetele se sarbatoreste doar in sudul si sud-vestul Romaniei si multi dintre noi am auzit de ea din media, ca fiind varianta romaneasca a sarbatorii importate de la americani.
Dupa ce am cautat putin pe net, am descoperit ca Dragobetele este un personaj mitologic, similar lui Eros al vechilor greci, care oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, mai multe nunti. De obicei, Dragobetele se sarbatorea prin petreceri in aer liber, dansuri, jocuri, discutii in jurul focului, saruturi sau logodne simbolice.
Bunica imi povestea anul trecut, in preajma acestei zile ca in aceasta zi trebuie sa te saruti cu persoana iubita ca sa iti mearga mai bine. Mai imi spunea ca cei doi indragostiti trebuie sa ia doua nuci si sa le arunce in foc si ca daca nucile mocnesc si ard incet se vor iubi toata viata, iar daca pocnesc sau se crapa se spune ca cei doi vor avea o relatie zbuciumata. Mi-a mai spus ca parintii ei ii spunea ca e un semn rau ca in ziua de Dragobete sa stai singur pentru ca se considera ca asa vei fi tot anul.
Mi se pare intr-un fel mult mai draguta aceasta sarbatoare romaneasca decat cea pe care am importat-o de la americani pentru a avea o zi a iubirii, in care sa celebram iubirea. Poate suna copilaresc, dar mi se par mult mai dragute aceste traditii, legate de Dragobete, pe care mi le-a povestit bunica, decat toate acele inimioare extre-mega-gigantice cu care sunt impanzite toate magazinele de Valentine's Day si pe care le cumpara toata lumea.
Fiind foarte adormita de dimineata, nu mi-am dat seama ce zi e azi pana cand, la scoala, dupa ce in sfarsit am reusit sa ma trezesc cu o cafea si inca 2 ore dormite cu capul pe banca...am primit un mesaj..un fel de poveste...de fapt povestea noastra...El mi-a trimis un mesaj in care a scos la iveala latura sa sensibila si a transpus povestea noastra in cateva versuri: "Azi asa de Dragobete/ am sa-ti spun o poveste./ Nu-i poveste din popor/, ci poveste de amor cu personaje cunoscute./ Ea, femeie cu suflet de copil/ el jurist cu sufletul pustiu.../ a lui suflet a-nflorit,/ cum ea a-nceput sa-l iubeasca/ si-acum a mai ramas sa devina a lui mireasa!Sfarsit"

So cute! Te iubesc!

11 comentarii:

  1. si eu sunt de parerea ta...ca Dragobetele e mai fain decat Valentine's day...dar si inimioarele rosii uriase sunt ,,pe placul meu''.... :)) :**

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) sincer mie nu prea imi plac, adica sunt dragute da sincer nu ma ajuta cu mare lucru faptul ca primesc o ditamai inima de plus care e daruita pentru simplu fapt ca e sarbatoarea respectiva prin care toata lumea intelege inimoare peste tot
    prefer acele versuri compuse din suflet care m-au facut sa lacrimez atunci cand le-am citit

    RăspundețiȘtergere
  3. MI-au dat lacrimile cand am citit mesajul..multumim ca l-ai impartasit cu noi.te pop iubita si iubiti-va mult :*

    RăspundețiȘtergere
  4. mnah daca tie ti-au dat lacrimile, atunci iti dai seama cum am fost eu la scoala in pauza cand l-am citit:):X

    RăspundețiȘtergere
  5. no comment........jos palaria in fata lui balauru...

    RăspundețiȘtergere
  6. pai nu degeaba incearca sa isi schimbe titlul de balaur in Zeus :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma cred ca esti printre putinele persoane care a scris depre Dragobete..am tot vazut pe net tot fel de articole de 14 februarie..dar pt dragobete ..asta e primu'.

    RăspundețiȘtergere
  8. pai daca tot e sa scriem despre sarbatorile importate, macar sa acordam un minimum de importanta si sarbatorilor noastre!
    daca tot e primu, sper ca ti-a si placut:D

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am auzit prima oară de Dragobete când avea Horia Brenciu matinal la Antena 1 :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @ingeras dat e frumos( si la sentiment) mi-a placut maxim.
    P.S. Mi-a placut maxim.

    RăspundețiȘtergere