Alexandra

Alexandra

Da din aripi si gaseste

miercuri, 23 decembrie 2009

Cica un alt fel de Craciun...


Hmm...pai cand eram mica, stiam una si buna...cum ca, inainte cu vreo 2-3 zile de data de 24 decembrie, trebuia sa incep sa o ajut pe mami la curatenie, iar dupa terminarea curateniei o ajutam sa faca mancare. Urmatorul pas era impodobitul bradului, care iti imbia narile cu mirosul sau natural. Logic dupa cum era de asteptat, fiind fata nu prea mergeam eu la colindat, dar fiind mai mult la bunici de craciun, in seara de 24 se primeau colindatorii. Dupa aceea, copil fiind, asteptam sa ajunga mosu. Logic nu ajungea cat eram treaza, ca doar toti stim povesti dinacelea, cum ca mosul nu ar veni decat atunci cand tu, ca un copil cuminte dormi, asa ca, ma puneam sa dorm ca sa gasesc dimineata multe cadouri sub brad, pe care le-am asteptat tot anul.
Eeeee...ce sa iti povestesc, ca acum nu mai este asa. Curatenia, dupa cum am mai spus se face mai mult din cauza ca poate vom avea si noi musafiri si sa nu fie casa prea intoarsa, se face mancare si mai nou, pe langa faptul ca majoritatea au brad artificial, dar il au si gata impodobit, asa ca obiceiul de a impodobi bradul cu toti membrii familiei s-a cam pierdut. Colindatori mai sunt cativa, dar de ce sa ii primim, ca doar, vai draga, afara fiind noroi ne va murdari gresia din hol, si vai va trebui sa o spalam din nou sau daca va fi zapada ne va aduce plin de apa in casa.
Mai nou, in seara de ajun, vezi tot mai multi tineri, ticsiti pana la refuz in cate un local, savurand o bere pana cand simt ca nu mai pot duce. Ca sa nu mai vorbin, ca ziua de CRACIUN de odinioara, care se petrecea in familie, acum se petrece dormind, pentru ca seara sa fii din nou fresh si sa poti merge iar in club.
Dar, ce incepe sa fie mai popular sunt toate acele costumase, mai mult decat sumare, cu conotatie sexuala si care au legatura cu Craciunul.Ba costume de craciunita cu cate o fusta care iti ajunge pana la jumatea fundului, ba un simplu accesoriu pe tine si anume doar caciulita, ba tot felul de chiloti plin cu puf alb.Mnah asta este, in fond sunt niste lucruri, care sa le spunem asa, alunga monotonia din dormitor, dar nu vad de ce ar trebui sa facem atata tam tam si sa scoatem atat de tare in avidenta aceste produse, incat sa le vezi peste tot, pe toate pipitzele de la tv,sa le vezi la mai toate emisiunile, chiar si la cele de dimineata...

duminică, 20 decembrie 2009

Craciunul!


Fie ca sarbatoresti Le Noel in Franta, fie ca il astepti pe Santa Claus in America si in Anglia sau fie ca sarbatoresti Craciunul si il astepti pe Mos Craciun, toata lumea a intrat deja in spiritul sarbatorilor de iarna.
Tot orasul este imbracat de sarbatoare.Luminite colorate imbraca toti pomii de prin parculete.Pe la toate blocurile se zaresc balcoane impodobite cu lumini colorate si cate un mos catarandu-se pe balcon pentru a putea lasa cadourile pentru cei mici.
Mirosurile de scortisoara si cozonac din fiecare casa, bradul frumos impodobit si colindatorii care bat din usa in usa in seara de Ajun sunt doar cateva dintre elementele care ajuta la conturarea unui adevarat Craciun.Intr-adevar, pentru copii, cel mai frumos si mai asteptat moment al Craciunului este seara de 24 decembrie, cand Mos Craciun va aluneca prin horn si va lasa cadourile mult visate sub brad.
Pe langa aceasta mare paleta de culori care imbraca orasul de sarbatoare, lipseste doar plapuma alba a zapezii pentru a se asterne linistit peste tot!

joi, 17 decembrie 2009

Tot din categoria Azi...

In timp ce incercam si eu ca tot omul sa ma trezesc de dimineata, in incercarea mea de a ma dezmetici, vedeam in fata mea doar cana cu cafea aburinda. Savurandu-mi cafeaua, mi-am deschis cartea sa mai citesc cate ceva pentru ca ma gandeam ca peste zi nu o sa mai apuc. Tot citind, gasesc cate ceva despre marele filozof Kant, ceva ce pot spune ca mi-a placut.
"Kant sustinea ca nici ratiunea singura, nici simturile singure nu pot oferi un adevar sigur.Ratiunea singura o ia razna, iar simturile singure sunt moarte. Lumea cea adevarata, care ne starneste impresiile, n-o cunoastem. Kant a numit aceasta lume pe care nu o cunoastem "lucru in sine", numen. Numenul, acest miez al lucrurilor, nu-l poate cunoaste nimeni. Cand vrea sa ajunga la noi, el ia forma dictata de simturi si se organizeaza asa cum cere ratiunea noastra. Cand acest numen vrea sa intre in cetatea mintii noastre, el trebuie sa se supuie formalitatilor necesare, sa imbrace un anumit costum, sa pastreze obiceiurile si prescriptiile. Ratiunea nu poate sti nimic din ceea ce e in afara de zidurile cetatii, dar garanteza pentru ordinea si siguranta celor dinauntru. Prin urmare, si dupa Kant, lumea pe care o vedem e un vis al fiecaruia dintre noi, dar un vis care se formeaza dupa anumite reguli, nu asa la intamplare, dupa regulile "casei", adica ale sensibilitatii, ale judecatii si ale ratiunii.
Un vis al mortii-eterne e viata lumii-intregi..."
(Stefan Gheorghidiu)

marți, 15 decembrie 2009

Christmas holiday

Un moment de linistie,de respiro care ne ofera sansa de a ne putea relaxa, de a lua o pauza de la rutina zilnica a vietii.Este un moment prielnic pentru o evadare din cotidian si o refugiere in sanul naturii, intr-un loc, ceva mai retras de ochii lumii.
Este un moment care incepe cu tot acel amalgam, alcatuit din febra cumparaturilor, a cadourilor si a curateniei.Acum ca vine Craciunul, toata lumea face curatenie pentru ca vine Craciunul si nu pentru ca ar fi necesara acea curatenie.Se continua cu febra cumparaturilor, cand toata lumea da iama in magazine si incepe a colecta cam tot ce se poate de pe raftul magazinelor, indiferent daca au sau nu nevoie de toate acele lucruri.Se cumpara tot felul de alimente pentru ca masa de Craciun sa fie cat mai imbelsugata si cat mai copioasa, chiar daca, dupa ce sarbatoarea trece, se arunca mai mult de jumatate din cele pregatite.
Si in final am ajuns si la acea febra a cadourilor cand toate magazinele de cadouri sau suveniruri sunt suprapopulate.Toata lumea arunca cu bani in stanga si in dreapta pentru a lua cat mai multe cadouri pentru cei din jur, cadouri care poate nu au nicio valoare sentimentala si care sunt daruite din simplul motiv ca este luna cadourilor, suntem rude sau ne cunoastem si asa este etic.
In loc sa fie o sarbatoare pe care sa o putem petrece in sanul familiei, in liniste, stransi toti in casa bunicilor, in jurul focului ce arde in soba, incantati de un curcubeu al mirosurilor care provine de la bucatele traditionale pregatite pentru masa de Craciun, poate si cu o cana de vin fiert in mana, care iti incanta narile cu un miros de scortisoara...avem tendinta sa transformam aceasta sarbatoare in ceva monden, cu foarte multa lume, cu care pe parcursul anului abia schimbam cateva vorbe si cu foarte multe bucate, care mai de care.

marți, 1 decembrie 2009

Because I love you


TU...

TU...doar tu
esti fiinta care ma face sa traiesc.
TU...fiinta care ma face sa zambesc
chiar si pentru o prostie.
TU...fiinta care imi spune cat sunt de frumoasa
chiar si dimineata dupa ce ma trezesc.
TU...fiinta care imi spune cat de mult ma iubeste
chiar si atunci cand ma comport ca un copil.
TU...fiinta care stie daca sunt trista sau fericita
dupa o singura privire adanca in ochii mei.
TU...fiinta care face ca inima mea sa bata mai tare
atunci cand de mine se apropie si ma strange in brate.
Doar cu tine ma simt asemeni unui copil
care traieste in lumea lui lipsita de griji.
Esti steaua care noaptea straluceste cel mai puternic
iar ziua esti asemeni unui soare care ofera mangaiere
celor mai gingase fapturi de pe pamant.
Atunci cand te privesc, ochii mei capata o stralucire aparte
stralucire care va exista mereu doar prin prisma ta.
TU...fiinta care detine un loc aparte in viata mea
esti persoana cu care imi incep si imi sfarsesc fiecare zi
pentru ca esti prezent mereu in gandurile mele.
Te iubesc!


Today is our day!