Alexandra

Alexandra

Da din aripi si gaseste

luni, 17 mai 2010

Trandafirul!

Exista in lume nenumarate legende despre aparitia trandafirului...chiar si despre capatarea diferitelor culori.
O legenda greceasca spune ca trandafirul ar fi fost destinat sa fie, inca de la nastere, cea mai frumoasa floare. Zeita florilor, Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, foarte draga ei...a vrut ca aceasta floare sa nu aiba pereche in lume. De aceea, i-a convocat pe ceilalti zei, ca fiecare sa ii daruiasca cate ceva din atributele lor: Dyonissos i-a daruit parfumul ametitor, Cele 3 Gratii i-au dat stralucirea, veselia si farmecul, Zephyr, vantul de primavara, a dat la o parte norii pentru ca Apollo sa lumineze si sa-l infloreasca. La urma, Ares, zeul razboiului, i-a dat in dar spinii, pentru ca floarea sa-si poata apara frumusetea.


Trandafirul, ca floare a dragostei, trebuia sa fie asociata si Afroditei. Unele povesti spun ca trandafirul a aparut odata cu zeita frumusetii, din spuma marii, inconjurand-o ca o ghirlanda. Alte legende spun ca trandafirul s-ar fi nascut dintr-un suras al lui Cupidon, iar spinii ar fi de fapt, sageti metamorfozate ale zeului-copil.
Legat de diferitele culori ale trandafirului exista multe legende. Se spune ca la inceput, trandafirul era numai alb si ca s-ar fi transformat in rosu cand Jupiter a surprins-o pe Venus scaldandu-se intr-un lac inconjurat de trandafiri.
Persanii au o poveste locala despre trandafirul rosu: o privighetoare indragostita de un trandafir alb, l-a imbratisat atat de strans, incat spinii i-au strapuns inima si sangele a colorat in rosu floarea - aceasta poveste persana l-a inspirat pe Oscar Wilde atunci cand a scris povestea "Privighetoarea si trandafirul".
Trandafirul este mentionat pentru prima oara intr-o insemnare sumeriana straveche. Textul spune ca un mic numar de arbusti a fost adusi de Regele akkadian Sargon I, dintr-o expeditie militara intreprinsa dincolo de Tigru, si plantati in gradina sa.
Responsabil cu aducerea trandafirului in Europa se pare ca este Alexandru cel Mare, care, dupa un razboi in Persia, a adus cu el nenumarate comori, printre care si trandafirul. Herodot este insa de parere ca nu Alexandru cel Mare, ci Midas, regele mitic, a adus floarea pe pamant grecesc.

"Pe plaja vanata a cerului, fuga luminii scaldata spre apus in insule de margean risipise scoicile trandafirii ale norilor de seara."- Ionel Teodoreanu

"Omul cultiva o mie de trandafiri fara sa gaseasca lucrul pe care il cauta, cand de fapt l-ar putea gasi intr-un singur trandafir."- Antoine de Saint Exupery

Iar acum la incheiere, primiti in dar cate un trandafir...care va place mai mult!









17 comentarii:

  1. Superbe flori! Superbe fotografii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai cateva premii la mine pe blog. Te pup :)

    RăspundețiȘtergere
  3. E o floare frumoasă,dar la noi a cam fost manelizată.Plus că,o vând toţi ţiganii şi asta mă enervează şi mai mult.Primei iubite,acum mult timp,îi dăruiam mai mereu trandafiri,dar eram cam tânăr,ce să zic.Aveau valoare zero,de fapt.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant este ca avem acest post, in aceeiasi zi,cu aceeiasi tema...ce coincidenta frumoasa...te invit sa te uiti si sper sa iti placa si ceea ce am scris eu...ce sublim ne completam :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Iti multumesc pentru trandafirul pe care mi l-ai daruit, eu iti doresc sa fi inconjurata de iubire si sa fi mereu asemeni trandafirilor pe care i-ai descris...frumoasa, stralucitoare, vesela, fermecatoare, dar sa ai si spini, ca sa te aperi de tot ce ar putea sa te raneasca.

    RăspundețiȘtergere
  6. Blindius eu daca iau flori nu iau de la astia pe care ii gasesc la colt de strada ci ma duc in piata, cam tot la aceiasi tanti :p
    eu am intr-o baza buchetul de 18 trandafiri uscati deja:D asa de mult mi-au placut

    RăspundețiȘtergere
  7. Iulia Julia...asta da coincidenta...am sa vin si eu pe la tine...multumesc de vizita

    RăspundețiȘtergere
  8. Mihaella mi-a facut o mare placere sa ti-l daruiesc...mersi mult de urari...pe care ti le transmit si eu:*:*:*

    RăspundețiȘtergere
  9. si eu care credeam ca e vorba de Domnul Trandafir :|

    RăspundețiȘtergere
  10. off tu doar la chestii dintrastia te gandesti:)) in loc sa iti zboare si tie gandul la chestii mai rozmantice :p

    RăspundețiȘtergere
  11. daca te cheama Mantic si esti imbracat in roz esti Rozmantic daca te cheama Marin si esti imbracat in roz esti Rozmarin :))

    RăspundețiȘtergere
  12. :)) vai ma scuzati, cata imaginatie:))

    RăspundețiȘtergere
  13. "Mana care cultiva trandafiri va ramane intotdeauna impregnata de parfumul lor suav"

    Foarte frumoasa iddea de a posta o istorie a trandafiriului.
    Este si floarea mea preferata..ador parfumul suav si nespus d eromantic al trandafirilor adevarati, de gradina.
    Te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  14. Teo Trandafir ce părere o avea,în calitatea sa de Parlamentar x(

    RăspundețiȘtergere
  15. ''Optimistul vede trandafirul, nu ghimpii sai; pesimistul vede numai ghimpii, uitand de trandafir.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Anima multumesc de imbratisare si ma bucur ca ti-a placut postarea.

    RăspundețiȘtergere